Sınav Hazırlık Süreci
- Kaynaklar ve Çalışma Yöntemleri
- Örnek Sorular ve Deneme Sınavları
- Hazırlık Kursları ve Eğitim Programları
- Çalışma Stratejileri ve Zaman Yönetimi
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının Önemi
- Hukuk Meslekleri İçin Gerekliliği
- Mesleki Yeterlilik ve Kaliteyi Arttırma
- Hukuk Eğitimine Katkısı
Sıkça Sorulan Sorular
- Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Hangi Tarihte Yapılır?
- Kimler Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına Girebilir?
- Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Kaç Soru ve Kaç Puan Üzerinden Değerlendirilir?
- İdari Yargı Ön Sınavına Kimler Girebilir?
- Sınavların Konu Başlıkları Nelerdir?
Hukuk mesleklerine giriş sınavının ülkemizde ilk olarak 2024 yılında yapılması planlanmaktadır.
Hukuk mesleklerine giriş sınavına kimler girecek?
Bir kişinin avukat, adli hakim ve savcı yardımcısı ya da noter olabilmesi için gereken tek şart hukuk fakültesi mezunu olmaktı. 2024 itibariyle ilgili kanunlarda belirtilen şartlara ilave olarak, hâkim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek ve avukatlık veya noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında veya İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olmak şartı getirildi. Ancak başarılı olma şartı, 24/10/2019 tarihinden sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlarda aranır yani bu tarih öncesinde fakülteye kayıt olmuşsanız bu sınava girmeden hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilir ya da avukatlık ve noterlik stajına başlayabilirsiniz. 24/10/2019 tarihinden sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırdıysanız ancak fakülteden 31/3/2024 tarihinden önce mezun olduysanız bu sınavdan yine muaf olursunuz. (Burada kanaatimizce amaçlanan fakülteyi 3 ya da 3.5 yılda bitirenlerin uzun bir süre sınav beklemesini engellemektir.)
Hukuk mesleklerine giriş sınavı ayrıntıları
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına, hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar; İdari Yargı Ön Sınavına, hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanlar girebilir.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda en az bir defa, İdari Yargı Ön Sınavı ise iki yılda en az bir defa olacak şekilde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılır.
Sınavlar test şeklinde yapılır. Sınavlarda çoktan seçmeli en az 100 soru sorulur ve 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılır.
Sınavların yapılma şekli ile sınavlara ilişkin diğer hususlar Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Noterler Birliğinin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.
Hukuk mesleklerine giriş sınavı hangi tarihte yapılır?
Hukuk mesleklerine giriş sınavının haziran, temmuz ve ağustos ayında yapılmayacağını öngörüyoruz öğrencilerin yaz okulu ya da tek ders sınavlarına girmelerinin bekleneceği ve geç mezun olan arkadaşlarımızın mağdur edilmeyeceğini düşünüyoruz, buna dayanarak sınavın en erken eylül ayında yapılacağını söyleyebiliriz. Her yıl teamül olarak aralık ayında yapılan hakimlik sınavı öncesinde hukuk mesleklerine giriş sınavının sonucunun belli olması gerektiğini düşünürsek sınavın en geç kasım ayında yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu öngörüler ışığında sınavın eylül, ekim ya da kasım ayında yapılması kuvvetle muhtemeldir. Bizim sınav tarihine ilişkin temennimiz her yıl ekim ayında yapılmasıdır ancak bunun dışında hukuk fakültesi mezunu arkadaşlarımızın sınavı kaçırması ya da başarısız olması durumunda özellikle avukatlık stajı için 1 yıl gibi uzun bir süre beklememesi ve ocak ayında mezun olanlarında eylül kasım dönemine kadar beklememesi açısından şubat, mart, nisan dönemlerinde bir sınav daha yapılmasının olumlu olacağı kanaatindeyiz.
HUKUK MESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI KONULARI
- Anayasa Hukuku,
- Anayasa Yargısı,
- İdare Hukuku,
- İdari Yargılama Usulü,
- Medeni Hukuk,
- Borçlar Hukuku,
- Ticaret Hukuku,
- Hukuk Yargılama Usulü,
- İcra ve İflas Hukuku,
- Ceza Hukuku,
- Ceza Yargılama Usulü,
- İş Hukuku,
- Vergi Hukuku,
- Vergi Usul Hukuku,
- Avukatlık Hukuku,
- Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi,
- Türk Hukuk Tarihi,
İDARİ YARGI ÖN SINAVI KONULARI
- Anayasa Hukuku,
- Anayasa Yargısı,
- İdare Hukuku,
- Türk İdari Teşkilatı,
- İdari Yargılama Usulü,
- Medeni Hukuk,
- Borçlar Hukuku (Genel hükümler),
- Ticari İşletme ve Şirketler Hukuku,
- Hukuk Yargılama Usulü,
- Ceza Hukuku (Genel hükümler),
- Ceza Yargılama Usulü,
- Vergi Hukuku,
- Vergi Usul Hukuku,
- Maliye ve Ekonomi,
- İmar ve Çevre Hukuku,
- Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi,
Hukuk meslekleri sınavı için bu link üzerinden ön kayıt oluşturabilirsiniz.