HAKİMLİK SINAVI İLE HAKİM YARDIMCILIĞI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

HAKİMLİK SINAVI İLE HAKİM YARDIMCILIĞI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Hakim yardımcılığı konusunda çok fazla yanlış bilinen bilgi olduğunu söyleyebiliriz. Doğru bilinen yanlışları sıralayıp açıklayacak olursak:

  1. Artık hakim alımı olmayacak: Bu ifade kesin olarak yanlıştır, hakim savcı açığının kapanması ve her yıl emeklilik ve ayrılma gibi nedenlerle boşalan kadroların doldurulması amacıyla hakim savcı alımı yapılmaya devam edecektir. Ancak bu alımın ismini hakim savcı adaylığı yerine hakim savcı yardımcılığı başlığı altında yapılacağına dikkat etmek gerekir.
  2. Hakim yardımcısı olarak alınırsa hep hakim yardımcısı olarak kalınacak: Bu ifade de kesinlikle yanlıştır. Hakim yardımcılığını hakim stajyerliğine benzetebiliriz. Hakim yardımcılığı gelmeden önce hakimlik sınavını kazanıp mülakatta da başarılı olan birisi 2 yıl boyunca hakim stajyeri olarak görev yapıyordu 2 yıllık stajı bittikten sonra da kura töreni ile yurdun herhangi bir yerine hakim ya da savcı olarak ataması yapılırdı. Hakim yardımcılığı sonrası bu sınavı kazanan kişi stajyer olarak değil hakim yardımcısı olarak atanacak ve 3 yıl boyunca hakim yardımcısı olarak görev yapacaktır. 3 yıllık yardımcılık görevi sonrasında kura töreni ile hakim ya da savcı olarak yurdun herhangi bir yerine atamaları yapılacaktır.
  3. Her hakimin bir yardımcısı olacak : Bu bilgi de yanlıştır. Bu kadro sonrasında alınmak istenen hakim savcı kadar yardımcı kadrosu atanacak bu hakim savcı yardımcıları tecrübeli kişilerin yardımcıları olacak ve bu yardımcılık sırasında daha iyi bir şekilde tecrübe kazanacaklardır. Bu bilgi şu açıdan da yanlış anlaşılmaktadır, her hakimin yardımcısı olacak bakışı binlerce kadro açılacağı ve binlerce alım yapılacağı yanlış bilgisini de beraberinde getirmektedir. Her yıl yapılacak alım hakim savcı açığına göre değerlendirilecek ve ona göre alım yapılacaktır alımlar da bu açık kadar yapılacaktı. Çok büyük sayıda kadrolar ve alımlar beklemek doğru değildir.