hakimlik sınavına kimler girebilir

HAKİMLİK SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

Hakimlik sınavına hukuk fakültesi mezunları, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ve siyasal bilgiler fakültesi mezunları girebilirler. Ancak adli hakimlik sınavına sadece hukuk fakültesi mezunları girebilir. Hukuk fakültesi mezunları aynı zamanda idari hakimlik sınavına da girebilirler. Fakülteden mezun olunması önemlidir. Mezun olmadan öğrenciliğiniz devam ederken bu sınava girilemez. Bu kural kaymakamlık sınavı için de geçerlidir, kaymakamlık sınavına girebilmek için de mezun durumda olmanız gerekmektedir. Kamu personeli seçme sınavı (KPSS) bu açıdan hakimlik ve kaymakamlık sınavından ayrılmaktadır. Mezun olmadan üçüncü sınıf öğrencisiyken bile KPSS’ye girebilirsiniz ancak bu puanınızı mezun olduktan sonra kullanabilirsiniz.

Hukuk fakültesi mezunları: Adli hakimlik sınavına ve idari hakimlik sınavına girebilirler. 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.

Hukuk fakültesi mezunu olup 3 yıl avukatlık yapmış olanlar: 35 yaşını dolduruncaya kadar hem adli hakimlik hem idari hakimlik sınavına hem de avukatlıktan geçiş hakimlik sınavına girebilirler. 35 ile 45 yaş arasında sadece avukatlıktan geçiş hakimlik sınavına girebilirler.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi ve siyasal bilgiler fakültesi mezunları: Sadece idari hakimlik sınavına girebilirler adli hakimlik sınavına giremezler. 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir.